Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris van ABN Amro. 

Dat maakte ABN Amro donderdag bekend. Meerstadt is oud-president-directeur van de NS en werd in 2010 aangesteld als commissaris bij ABN Amro.

Eerder op de dag meldden Trouw en het Financieele Dagblad (FD) dat de naam van Meerstadt voorkomt in de zogenoemde Panama Papers. Hij zei van niets te weten en kon niet achterhalen waarom zijn naam als aandeelhouder is vermeld.

“De woning op het adres dat in het aandeelhoudersregister wordt genoemd was in 2001 wel van mij, maar ik woonde daar toen niet. De woning was verhuurd. Ik woonde en werkte in Londen”, aldus Meerstadt. “Daarnaast staat sta ik in het bewuste document als Bert Meerstadt genoemd, terwijl ik Albertus Meerstadt heet. Dat is de naam die in mijn paspoort en in officiële documenten staat.”

Dat de link wordt gelegd, is voor Meerstadt reden om al meteen zijn functie neer te leggen. “Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt”, liet hij in een persoonlijke verklaring weten. Hij gaat niet inhoudelijk in op publicaties over zijn vermeende betrokkenheid bij een brievenbusfirma op de Maageneilanden.

Vertrek bij ABN

ABN maakte woensdag nog bekend dat Meerstadt in de loop van 2016 terug zou treden als commissaris. Meerstadt, die een maand geleden door de kranten op de hoogte werd gesteld, liet toen weten dat zijn vertrek niets te maken heeft met de onthullingen in de Panama Papers.

“Ik ga ABN Amro verlaten vanwege het in de financiële sector voorgeschreven maximum van het aantal toezichthoudende functies per functionaris”, aldus Meerstadt. “Die regeling beperkt mij bij het uitbreiden van mijn huidige activiteiten of het aanvaarden van nieuwe functies.”

Meerstadt is ook commissaris bij het beursgenoteerde drankbedrijf Lucas Bols en vier non-profitorganisaties.

Zalm: in de krant gelezen

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro kon donderdag tijdens een persbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), waar hij bestuurder is, niet inhoudelijk ingaan op het vertrek van Meerstadt. Hij zei de feiten achter het vertrek van zijn commissaris niet te kennen. "Niet meer dan wat er in zijn persoonlijke verklaring stond."

Over het opduiken van de naam van de commissaris in de Panama Papers had Zalm "in de krant'' gelezen. Volgens de bestuursvoorzitter gaat het om een persoonlijke kwestie en niet om een zaak die de bank raakt. Zalm stelde verder dat de commissarissen van de bank er zijn om toezicht te houden op hem, en hij er niet zit om toezicht te houden op de commissarissen.

NVB-voorzitter Chris Buijink viel de ABN-topman bij met de opmerking dat Nederlandse banken zich aan de wet houden. Buijink voegde daaraan toe dat er uit de Panama Papers vooralsnog geen namen van banken uit Nederland zijn genoemd.

FNV wil grondig onderzoek

Vakbond FNV wil een grondig onderzoek naar de financiële handel en wandel van Bert Meerstadt. "De onderste steen moet boven", zei bestuurder Carla Kiburg van FNV Finance. "Als Meerstadt onterecht wordt beschuldigd, moet dat duidelijk worden. En als hij het wel heeft gedaan, moeten er forse maatregelen volgen."

De FNV-bestuurder wil dat daarbij verder wordt gekeken dan de letter van de wet. "Hij heeft ook de bankierseed afgelegd. Ethisch gedrag is nog belangrijker dan je alleen maar aan de wet houden."

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is het aan Meerstadt zelf om openheid te geven over vermeende bv’s in het buitenland en vermeende belastingconstructies. "Het is aan hem om verantwoording af te leggen over zijn handelen'', aldus de minister.

Dijsselbloem zegt het besluit te respecteren. "Het is zijn besluit om vanwege nieuwe stappen in zijn carrière te vertrekken uit de raad van commissarissen van ABN Amro."

Meerstadt vertrekt niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat Meerstadt het veld moet ruimen bij een grote onderneming. Het Fyra-debacle bij de Nederlandse Spoorwegen maakte een voortijdig einde aan zijn loopbaan bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij maakte in oktober 2013 plaats voor Timo Hughes maar bleef wel zes maanden aan als adviseur.

Meerstadt ging in april 2015 aan de slag bij aan de slag bij Baarsma Wine Group, de wijndistributeur, die met een omzet van bijna 300 miljoen euro een belangrijke speler is op de Europese wijnmarkt. Lang blijf hij er echter niet. In september van datzelfde jaar ging hij weg. Zijn taak om te herstructureren en synergie te oogsten zat er volgens hem op.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl